Helstekt lax i ugn

Publicerad 2011-07-28 17:10:01 i Middagar

Sommar och god fisk hör ihop. Mest vill man grilla färsk fisk, men för dagar (som idag) med regn och rusk är det bra att recept på hur man tillagar fisk i ugn. Här är ett recept som jag fått av min kära mor och som verkligen är supergott. Lax behöver verkligen inte krånglas till i onödan och så mycket enklare än så här blir det inte.
Servera med kokt potatis och en kall sås (tips finns längst ner).

Helstekt lax i ugn
1-1.2 kg laxfilé
2-3 dl grovsalt
citronpeppar
* Täck botten på en ugnsfast fom med grovsalt.
* Lägg laxfilén med skinnsidan ner på saltbädden och krydda med lite citronpeppar.
* Sätt in formen i 225-graders varm ugn i ca 10-15 minuter.
* Torka bort eventuella rester av grovsaltet från laxen och lägg sedan upp fisken på ett serveringsfat.
Romsås med färska kryddor
2.5 dl creme fraiche (1 burk)
1 knippe finhackad gräslök
1 knippe finhackad dill
några droppar färskpressad citronsaft
1 burk stenbitsrom
Blanda alla ingredienserna och servera såsen kall.
Sås med Persillade
2-5 dl creme fraiche (1 burk)
några droppar färskpressad citronsaft
Persillade-krydda efter tycke och smak

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen
Kategorier
Arkiv